Almanya’da esrar yasallaşıyor: Ebeveynler endişeli
Esrarın 1 Nisan’da Almanya’da yasaklı maddeler listesinden çıkarılacak olması aileleri endişelendiriyor. Kamuoyu araştırma şirketi Forsa’nın küçük çocukların ebeveynleriyle yaptığı araştırmaya katılan anne ve babaların yüzde 63’ü, yasal değişiklikle birlikte çocuk ve gençlerde esrar tüketiminin artacağından endişe duyduklarını belirtti.
Kaufmännische Krankenkasse (KKH) tarafından 2 Ocak – 16 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya katılan ebeveynlerin çoğunluğunun endişesi, esrarın sağlık üzerindeki sonuçlarından kaynaklanıyor. Ankete katılanların yüzde 73’ü esrar kullanımının beyin hasarına veya vücutta uyuşukluğa neden olacağından endişe duyduklarını belirtti. Yüzde 70’i esrarın ruh halinde değişimlere ya da kaygı gibi psikolojik sorunlara neden olmasından dolayı kaygılı olduklarını belirtti.
DW Türkçe’nin haberine göre ebeveynlerin yüzde 69’u sık esrar kullanımının çocuklarda ve gençlerde bağımlılığa neden olacağına inanıyor. Bu nedenle yüzde 64’ü çocuğunun okul başarısının düşmesinden, yüzde 55’i ise çocuğunun yoldan sapmasından endişe ediyor.
‘HABİŞHAN SOSYAL KULÜPLERİ’ KURULACAK
Almanya’daki koalisyon hükümetinin ortakları bu ayın başında esrarı yasallaştıracak bir yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ortak açıklama yaparak yasa tasarısının 1 Nisan’da yürürlüğe girebileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeyle birlikte 25 grama kadar esrar bulundurmak ve esrar yetiştirmek yasal olacak. maksimum üç bitki. Düzenlemede ayrıca “kenevir sosyal kulüpleri” adı altında dernekler kurulmasına, bu dernekler bünyesinde esrar yetiştirilmesine ve kâr amacı gütmeden satılmasına da olanak sağlanacak. 18 yaş altı kişilerin esrar bulundurması yasak olmaya devam edecek.
KKH verilerine göre gençler arasında esrar kullanımında zararlı bir artış var. 15-24 yaş grubunda kanabinoidin neden olduğu akut uyuşukluk, bağımlılık, yoksunluk belirtileri veya ruhsal sorunlar tanılarının sayısı 2012-2022 yılları arasında bir buçuk kat arttı.
Almanya’da esrarın yasallaşmasına karşı çıkanlar, esrarın gençlerin beden ve ruh sağlığına vereceği zarara dikkat çekiyor. Merkezi sinir sistemi ve beynin gelişimi insanlarda 20’li yaşların ortalarında tamamlanır. Esrar ne kadar erken, daha sık ve daha yoğun şekilde kullanılırsa, psikoz ve şizofreni gelişme riski de o kadar artar.
Braunschweig Teknik Üniversitesi’nde çalışan beyin araştırmacısı Martin Korte’nin ifadesine göre kannabinoidler özellikle beynin ön lobunda etkili oluyor. Beynin bu bölgesi insanlara eylemlerini planlama, sorunları çözme ve dürtüleri kontrol etme yeteneği sağlar. Korte, “Gençler düzenli olarak esrar içerse bu becerilerin azalması, daha tepkisel olma ve bir göreve daha az odaklanma riski artar” diyor.
(DIŞ HABER SERVİSİ)