Türkiye’deki pazarları gezmeye ne dersiniz? Belirli bir zaman diliminde bir ülke veya ülkeler tarafından üretilen ve satılan tüm nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerinin parasal bir ölçüsü olan gayri safi yurtiçi hasılaya bakalım. İşte TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en yüksek gayri safi yurtiçi hasılaya sahip büyükşehirleri!
10.Mersin
GSYİH Yıllık kişi başı geliri 74 bin lira olan Mersin, TÜİK verilerine göre yüzde 10 büyüdü.
9. Samsun
Türkiye’de en çok deniz ürünü avlanmasıyla öne çıkan Samsun, GSYİH oranlarının üzerinde bir il.
8. Muğla
Turizm ile öne çıkan Muğla, kişi başına düşen yıllık gelirde üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca yaklaşık %25 büyümesi ile de öne çıkıyor.
7. Eskişehir
Sıralamada üst sıralarda yer alan Eskişehir, %9’luk bir büyüme yakalayarak GSYİH endeksi en yüksek iller arasında orta sıralarda yer aldı. Kişi başına yıllık gelir de 10.158 dolar olarak kaydedildi.
6.Antalya
En fazla artış gösteren iller arasında ilk sırada yer alan Antalya, Türkiye ortalamasının üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi.
5. Kocaeli
Kişi başına düşen GSYİH’de 153 bin 479 TL ile ilk sırada yer alan Kocaeli de ilk beş il arasında yer alıyor. Ayrıca yüzde 20’lik bir büyüme kaydetti.
4.Bursa
Sanayi alanındaki faaliyetleriyle GSYH’si en yüksek 5 ilin ortasında yer alan Bursa, hizmetler kategorisinde de büyüme kaydetti.
3. izmir
En yüksek pay sahipleri arasında yer alan İzmir, 462 milyar 152 milyon TL ile gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 6,4’ünü aldı.
2. Ankara
Ankara, 667 milyar 142 milyon TL’lik pay ile toplam gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 9,2’sini alarak en büyük ikinci büyükşehir oldu.
1.İstanbul
2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH’ye ulaşan İstanbul, GSYİH’nın yüzde 30,4’ünü aldı. Tarım, ormancılık, balıkçılık ve diğer hizmetler dışındaki tüm faaliyet alanlarında en yüksek payı almıştır.
habermenderes.com.tr