Yeşil Sol ve HDP seçim sürecini görüştü
Yeşil Sol Parti ve HDP Parti Meclislerinin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim sonuçlarını değerlendirdiği 6-7 Haziran tarihlerinde Ankara’da yapılan toplantının sonuç bildirgesi açıklandı.
Açıklamada, seçimlerde istenilen sonuçların alınamaması konusunda yoğun ve kapsamlı tartışmaların yürütüldüğü belirtilirken, geleceğe yönelik perspektifin ele alındığı kaydedildi.
“Eleştiri-özeleştiri bizim için vazgeçilmezdir”
Seçimler ve sonuçlarıyla ilgili kapsamlı tartışmaların ve partinin yeniden yapılanmasının değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, “Siyasi düşüncemizin iktidara gelmesi için yeni bir siyasi ve örgütsel anlayış ve dil örgütlememiz şarttır. dönüştürücü gücünü göstermek ve daha sosyal olmak.Özgün bir eleştiri-özeleştiri süreci ve yeni döneme güç katabilecek yapıcı değerlendirmeler en önemlisidir.Önemli bir ihtiyaçtır.”
Açıklamada, il-ilçe-mahalle-köy düzeyinde yaygın halk toplantıları, konferans ve kongreler yapılacağı belirtilerek, “Bu tablonun şeffaflığından kaçınmadığımızın altını çizmek isteriz. Halklarımıza karşı siyasi ve tarihi sorumluluğumuz nedeniyle.”
“Örgütsel işleyişimizi ve siyaset yapma biçimimizi yeniden yapılandıracağız”
Seçimin sadece seçim çalışmasıyla kazanılıp kaybedilmeyeceğinin altı çizilen açıklamada, “Seçim sonuçlarındaki başarısızlık, adayların seçim süreci, teşkilatın yetersizliği, siyasi partiler gibi faktörlere bağlanamayacak kadar yapısaldır. siyasi yaklaşım farklılıkları ve kampanyanın doğası.Siyasi yenilenmeyi sağlamak ve siyasi yenilenmeyi gerçekleştirmek için bu dönemin muhasebesini yapmak hepimiz için kaçınılmazdır.Hepimiz için siyasi bir sorumluluk ve yükümlülüktür. gerçek ve onarıcı bir eleştiri ve özeleştiri sürecinden geçmek ve siyasete devrettiğimiz tüm güç ve iradelerle yeniden buluşmak.”
“Halkın sahada tepkisi, gerçekler eleştiri okunmadı”
Seçim döneminde yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Seçim döneminde bir yandan sahadakilerin tepkileri gerçekmiş gibi okunmadı, diğer yandan da eleştiriler gerçekmiş gibi okunmadı. özden uzaklaşma ve temel kaynaklarımızla ilgili çalışmalarımız bir süredir devam ediyor.”
“Bu eleştiriler karşısında siyaset yapma biçimimizi nasıl değiştirebileceğimizi, hangi kurumsal mekanizmaları kurmamız gerektiğini ve bunu yaparken nasıl bir örgütlenme modeline ihtiyacımız olduğunu değerlendirdik. Siyasetin toplumsallaşması yerine siyasetin toplumsallaşmasına odaklanacağız.” Parti-halk, merkez-yerel gibi hiyerarşik ikiliklerle hayatın her alanında cinsiyete dayalı bürokratik yapılara, anlayışlara ve eşitsizliklere karşı devrimci kolektif emeği ve anlayışı temellendireceğiz. direniş ve yeniden inşa çizgimizin önceliği birlik olacaktır.”
Yeşil Sol ve HDP Parti Meclisi, AKP-MHP blokunun Kürt sorununda mevcut politikalarında ısrarcı olacağını belirterek, yeni dönemde “ikili strateji”nin devreye alınacağını savundu. Bu strateji şu şekilde açıklanmıştır:
“Mevcut genel politikalarında ısrar ederken, bir yandan da belli oluşumlar üzerinden bölgedeki siyasi gücümüzü kırmak isteyeceklerdir. Devlet aklı, bu siyasi-sosyolojik yatırımla Kürt halkını farklı sistemler üzerinden ele geçirme politikasını hedeflemektedir. hükümetin açıkça ifade ettiği gibi, “Bu, inkarcı devlet politikasının sürekli ve değişken bir biçimde devam etmesi demektir. Bu yönelime karşı yeni dönemde de değerli siyasi sorumluluklarımızdan biri, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için çabayı sürdürmek olacaktır.”
“Üçüncü Yol çabamızı yükselteceğiz”
İki partinin “Üçüncü Yol” stratejisinin önemli hedeflerinden birinin demokratik ittifakları genişletmek olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bilinmelidir ki seçim başarısızlıkları, eksiklikleri ve hataları siyasi görüşümüze gölge düşüremez; aksine daha güçlü ve özeleştiri ile sahiplenmemizi ve hareket etmemizi zorunlu kılıyor.”Devamını toplumsal zeminde inşa etmenin yollarını yeniden birlikte arayacağız. Bu toplantıların parti ile halk arasındaki uçurumun giderilmesine katkı sağlayacağına ve inşa sürecimizi güçlendireceğine inanıyoruz.”
DW / HT,JD
DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?