Haber

Tayvan: Ada çevresinde 37 Çin uçağı ve 6 gemi tespit edildi

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün akşamdan bugün sabaha kadar ada çevresinde Çin’e ait 37 askeri uçak ve 6 savaş gemisinin görüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2 adet J-10, 2 adet J-11, 4 adet J-16 savaş uçağı, “Y-8 ASW” tipi deniz karakol uçağı ile “TB-001”, “CH-4”, “BKZ-005″ ” tipi askeri insansız hava araçlarının Tayvan Boğazı’ndaki tarafların etki alanlarını sınırlandırdığı varsayılan hava ve deniz hattının geçtiği bölgede uçtuğu ve Tayvan’ın “Hava Savunma Kimlik Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği kaydedildi. “.

Açıklamada, ada çevresinde tespit edilen 37 askeri uçak ve 6 savaş gemisinin elektronik takip cihazları, devriye uçakları, gemiler ve kara füze sistemleri ile takip edildiği belirtildi.

Uçuşlar ve gemi devriyeleri, ABD’nin Çin ile ilgili konulardan sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Michael Chase ve bir dizi üst düzey Temsilciler Meclisi üyesinin adayı ziyaret ettiği haberlerinin ardından geldi.

Bakan Yardımcısı Chase’in Moğolistan’daki temaslarının ardından 17 Şubat’ta Tayvan’a geldiği ve üst düzey yetkililerle görüştüğü iddia edildi. Ziyaret ne Pentagon ne de Tayvan tarafından doğrulandı.

Bu arada, Tayvanlı haber ajansı CNA dün Tayvanlı yetkililerin, ABD Temsilciler Meclisi’nin yeni kurulan Çin Rekabet Özel Komitesi Başkanı, Cumhuriyetçi Mike Gallagher’ın, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Başkan Yardımcısı Lai Ching-te, Dışişleri’nin adayı ziyaret ettiğini bildirdi. İşler Savunma Bakanı Joseph Wu ve Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng ile görüşmelerde bulunduğunu doğrulamıştı.

Gallagher, ülkesindeki Washington Post gazetesine verdiği röportajda daha önce habersiz ziyaretin detaylarını paylaştı.

Öte yandan Demokratik Parti Çin Rekabet Komitesi Temsilciler Meclisi üyeleri Ro Khanna ve Jake Auchincloss’un da aralarında bulunduğu bir heyet, 19 Şubat’ta 5 günlük bir ziyaret için Tayvan’a geldi.

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’deki ziyaretinin ardından Çin, Tayvan çevresinde uçak ve gemi devriyelerini artırdı ve Tayvan Boğazı’nı ayıran sözde “orta hattı” geçtiği yerlerde düzenli uçuşlar yaptı.

Adayı kendi topraklarının modülü olarak gören Pekin, “tek Çin ilkesi”ne vurgu yaparak, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve bunu yapan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesi gerektiğini kabul etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu